pátek 25. října 2013

Designblok!

Už nám uběhly dva týdny od doby, co jsem navštívil Designblok, a tak tu máme opět jeden opožděný článek. Achjo, jsem naštvanej, protože s tímhle přístupem to asi dál nepůjde! Chtěl bych začít vést blog trošku pravidelněji a lifestylověji. Chci začít přispívat nejen fotkami, včetně streestyle, ale též takovými těmi kecacími články. Rád budu za jakékoliv náměty, co by z vás mého života nebo z mých názorů zajímalo! 

Ale teď už přímo k Designbloku! Co se týče designových studií rozesetých po Praze, v rychlosti jsem proběhl Superstudio na Nákladovém nádraží na Žižkově, ale i Openstudio v Kafkově domě, zatímco Art House aneb Colloredo-Mannsfeldský palác jsem už bohužel jaksi nestihl. Chci žít ve světě, kde má den 42 hodin! 
O dechberoucím žižkovském nádraží jako jedné z lokací pro instalace snad nejde říct jediné křivé slovo. Tento prostor má neskutečný potenciál pro akce podobného ražení. Ti, co zde byli mi určitě dají za pravdu. Osobně jsem byl nadšený například z vagónu H&M Home. Na druhou stranu mi hlava nepobrala, proč se sem cpou firmy typu Samsung nebo IKEA... ale zase né, že bych neměl IKEU rád, to naopak. Prostory Kafkova domu patřily především návrhářům a designerům šperků. Mojí pozornost si získaly například vystavené kousky z kolekce Moniky Drápalové nebo způsob, jakým se prezentovaly šperky Zorya.
Nejsem však příznivcem všelijakých skrytých myšlenek. Vidím dílo designéra a chci myšlenku vidět/cítit, ať už je původní nápad sebelepší. Jestli mám poznat z přímky, že vyzobrazuje rozpolcenost autorovi duše, tak to pardon, ale s tím nechoďte za mnou. Tady bylo tak od všeho trochu.

A přesouváme se do Kostela sv. Šimona a Judy, kde se odehrávaly všechny módní přehlídky. Že to nejde dohromady? Ale kuš, podle mě super duo! Ten strop si prostě nejde nezamilovat a i celkově to vše dostalo najednou jiný rozměr!

Diploma Selection
Přehlídka, která představila čtyři nadějné návrháře za zahraničí. Jako první se nám na mole ukázala Loekie Mulder z Nizozemska se svojí nápaditou kolekcí plnou zajímavých kombinací barev a střihů. Palec hore!




Pro mě už méně zajímavý Kyril Buhowski představil jednoduché androgynní modely - kladoucí důraz na volnost oděvu. Kolekce vzbuzovala dojem ledabylosti, což mému oku úplně nelahodilo. 


Lilly Ingenhoven mě jedním slovem okouzlila a rozhodně byla tím nejlepším z celé Diploma Selection. Milé, nevinné, hravé a školácké kousky doplněné o batůžky - to můžu!  


A zklamání na konec, aneb Henriette Tilanius. Představte si, že posbíráte všechno, co máte doma a co je zralé na vyhození a udělejte z toho naprosto nesourodou kolekci! Originalitu to ale mělo, to zase jo. 


Hana Zárubová
Společně s Liběnou Rochovou nejočekávanější česká návrhářka. Pro mě osobně také to nejlepší, co se v rámci sobotního programu představilo. Kdo mě zná, ví, že spojení tlumených barev, minimalismu a asymetrie neodolám a přesně o tom Work in Progress II. Hany Zárubové byl. 



Liběna Rochová
Sci-fi podívanou na závěr celého dne přinesla česká lady of fashion Liběna Rochová. Už ze začátku se celá show odlišovala, neboť diváci v prvních řadách dostali baterky, kterými měli v průběhu nasvěcovat jednotlivé modely. Hra s reflexivním materiálem byl vskutku zajímavý nápad! Přestože se našlo pár kousků, ze kterých jsem byl prakticky nadšený, celek mě nezaujal tolik jako předchozí Hana Zárubová. 
Celou prezentaci shodila na nižší úroveň především obuv. Místy jsem se přistihl, jak pozoruji více třesavou chůzi modelek v těchto zabijáckých botech, než samotné modely. Velké plus si u mě ale získala celková vizáž!




V sobotu jsem také navštívil přehlídku studentů UMPRUM, které jednoznačně vévodila úžasná Lay Sedláková, ale představil se mimo jiné i projekt Bohemia. O obou si můžete přečíst v mém dřívějším článku zde. Celkově zastávám názor, že v našem pomyslném rybníčku mladých designerů plave pár velmi nadějných rybek!

Roberto López Etxeberria je posledním návrhářem, o kterém budu psát, a ke kterému vám bohužel neposkytnu fotografický materiál. Kdo pozdě chodí, sám sobě škodí, aneb špatné místo, špatné fotky. Jestliže nejste odpůrcem pravých kožichů a máte rádi objemné a výrazné zimní pánské kousky, tato kolekce by byla přesně váš šálek kávy. O této nastupující hvězdě španělské módy ještě uslyšíme!

ZÚČASTNILI JSTE SE LETOŠNÍHO DESIGNBLOKU & CO ZAUJALO VÁS?
Ani nevím, čeho jsem si užil nejvíc. Zda kochání se nadějným českým designem, obdivování úžasných lokací nebo seznamování se se zajímavými a příjemný lidmi. Líbí se mi, jak si přes svojí stále větší popularitu a prestiž tato akce zachovává v rámci možnosti nekomerční tvář a jde si svou vlastní cestou. To vždy ocením.  

Sečteno, podtrženo - Designblok byl jedním slovem nezapomenutelný a už se těším na další ročník!

9 komentářů :

  1. Já jsem ho bohužel nestihla ,ale podle fotek byl užasnej:)

    OdpovědětVymazat
  2. Perfektní!!!
    U mě jednoznačně vede Loekie Mulder! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já toho letos na Designbloku kvůli jiné práci moc nestihl, takže díky Tomáši za tento skvělý post!

    OdpovědětVymazat
  4. Naprosto výborné! Okouzlila mě především Lilly Ingenhoven a Hana Zárubová<3
    Nádherné fotky, do Vogue s nimi!

    OdpovědětVymazat
  5. bylo to úžasné! těším se na příště! :-)
    a máš fakt dokonalý fotky!

    OdpovědětVymazat
  6. "Milé, nevinné, hravé a školácké kousky doplněné o batůžky - to můžu! " :DD aby ne, ty školáčku :-*

    OdpovědětVymazat
  7. ta prva prehliadka uplne uff! parada

    OdpovědětVymazat
  8. Super fotky!
    http://audreyandpearl.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat