neděle 21. července 2013

smutná realita fotografova

Je mi smutno pokaždé, když se setkám s takový typem lidí, kteří si myslí, že celé umění fotky spočívá v dobrém foťáku, zmáčknutí spouště a konec tečka. A to nejsmutnější je.., že se s nimi setkávám neustále, ba čím dále víc a víc.

Také Vám připadá fotografie jako nedoceňované řemeslo?

6 komentářů :

  1. Netroufám si třeba cenit svoji práci v penězích, ale chápu, když jiné fotografy, kteří svoji práci dělají kvalitně a obětují tomu čas a úsilí, rozčiluje člověk, který není schopen pochopit, že i fotograf je povolání, že za šperky se taky platí, za obrazy též.

    OdpovědětVymazat
  2. To video mě opravdu pobavilo a souhlasím, že je to určitě nedoceňované. Na druhou stranu, právě třeba u fotografie je mnohem těžší stanovit skutečné náklady a možná proto je to právě pro lidi těžší brát jako fakt. Když si dáváš jídlo v restauraci, tak přesně člověk ví, kolik co opravdu stojí, ale ta práce za fotkou vidět není...nechci tím samozřejmě nikoho omlouvat, jen že prostě si to spousta lidí neuvědomuje. Ale přeji ti, abys narazil na co nejméně takových lidí ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tom vidím naší omezenost, protože lidé nejsou ochotní (!) si připustit, že i něco nemateriálního stojí práci a úsilí, která se opět, jako všechno materiální, cení peněžně. Je smutné, jak se všichni ohání tím, jak jsou vize a myšlení důležitý a přitom jimi opovrhujeme.

      Vymazat
  3. Jednou, když mi odešla zrcadlovka, tak jsem řekla holkám, že budu chtít za focení 300 a že je budu fotit na zenita na film jehož vyvolání stojí kolem 270Kč. Budou mít krásnejch 30 vyvolanejch fotek, což nedostanou nikde většinou je to za 1000 tak 5 fotek. Dodnes mi leží nevyvolaný film v šuplíku, jejich problém.

    OdpovědětVymazat
  4. Vcelku v tom s tebou souhlasím, já sama mám velice dobrý foťák, ale skvělé fotky se daly nafotit i s tím, co jsem měla před tím, je mi líto že dnes tohle řemeslo spočívá v tom, že si někdo koupí nějaký lepší foťák a už se stane fotografem. Když jsou ty fotky bez nápadu, s nezáživnou modelkou a fotografem, který neumí fotit, tak ani sebe lepší foťák nepomůže a z těch fotek prostě nic dobrého nebude.

    OdpovědětVymazat